zondag 21 december 2008

Verslag 98ste werkdag: zaterdag 20/12/2008

Dat onze laatste werkdag van 2008 zo vruchtbaar zou zijn dat kon het kleinste kerstekind zich niet voorstellen. Nochtans het begon allemaal nogal hectisch met de verhuis van onze bibliotheekkast van het museumdepot naar onze zolder maar met vereende krachten ging dit allemaal nog vlot. Zodat we rond de klok van 3 de kast konden opvullen met de eerste boeken.


Het sleuren en zwoegen met de bibliotheekkast op de trappen.

Deze kast is een prachtige aanwinst voor onze zolder. Nu hoeven we niet alle weken meer te sleuren met die boeken van thuis naar het museum en terug naar huis. Niet alleen onze boeken maar ook ons ander materiaal kunnen we nu deftig opbergen. Hubert zorgt er voor dat alles tip top in de kast wordt geplaatst en dat de boeken van een gepast label worden voorzien. Eindelijk zullen we alle boeken nu bij ons hebben. In dit stadium van de inventarisatie is dat wel echt nodig want nu hebben we regelmatig meer en meer opzoekingwerk te doen. En dan is het altijd handig om één of twee of meer boeken bij de hand te hebben.



Hubert aan het werk bij het opstellen van de kast,
de eerste boeken staan en liggen reeds ter plaatse.

Ondertussen is onze refittter ter plaatse (Johnny) niet bij de pakken blijven zitten en schudt hij een eerste refittting uit zijn mouw. Hij is er in geslaagd om een scherf te doen aanpassen bij een reeds bestaande refittting van een bord van het type Drag. 18/31.


Refittting Drag. 18/31.

En daar blijft het niet bij want kort daarop slaagt hij er in om een refittting te doen van een beker van het type Drag. 46. Het leuke hieraan is dat het gaat om een refittting van een voetscherf met rozetstempel die zich bevindt in het depot van Aalst en een wandscherf die zich bevindt in het depot van de U. Gent. Onze vaststelling is hier dat het materiaal ten tijde toch serieus moet vermengd zijn wat doet lijken op een niet al te nauwkeurig beheer van de vondsten.



Refittting Drag. 46, let op de rozetstempel in het centrum van de voet.

Terwijl iedereen druk doende is ben ik begonnen met de onderverdeling van, de Drag. 27 in subtypes.
Eerste vaststelling hier is dat ik reeds drie verschillende subtypes kan onderscheiden nl.: Mainztype, Ritlinger type7 en Xantentype.

Ook Willy laat zich niet onbetuigd en is begonnen om al het kruikenwaar te sorteren uit de verschillende refitttingsbakken en ze onmiddellijk te ficheren, een eerste stap naar de eindstudie van deze groep. Het leuke aan dit werk is dat je tijdens het sorteren een klare kijk krijgt op het aardewerk en zo het materiaal beter leert kennen.


Willy bij het ficheren van het kruikenwaar.


Zicht op het gesorteerde materiaal, in totaal reeds 3 van deze boxen.

Hugo blijft onverstoord de massa scherven verwerken, nummeren en ficheren, dit is een van de meest zenuwslopende werkjes waarvoor men stalen zenuwen moet hebben en hier beschikt Hugo wel over. Altijd leuk om zo een mensen in de groep te hebben die zich echt vastbijten in hun taak en doorgaan toe het einde.


Johnny, Hugo en Hubert aan de werktafel
waar alles wordt verwerkt en geboekt.

Ondertussen wordt het stilaan tijd om huiswaarts te keren want de klok nadert met rasse schreden de eindstreep voor dit jaar. Ja, volgende week is het museum gesloten en de volgende werkdag is 3 januari 2009. Aan allen die het horen willen een zalige kerst en een gelukkig einde van 2008. Moge 2009 veel zolderplezier brengen.

Langs deze weg willen wij de mensen van het museum danken voor de bibliotheekkast die we ter beschikking hebben gekregen. Dank u voor de goede samenwerking.


Eerstvolgende werkdag: zaterdag 03/01/2009.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten