zondag 2 september 2007

Verslag 37ste werkdag: zaterdag 01/09/2007

Miljaar: 11u30 en een spijtige telefoon. Patrick kan onmogelijk aanwezig zijn op onze werknamiddag wegens zijn nakend vertrek naar Italië, waar de archeologische plicht op hem wacht. Jammer maar zulke zaken gebeuren nu éénmaal en daar is niets aan te veranderen. Dus zal ik zelf de knoop doorhakken in de door ons te volgen weg.
Om 14u staat gans de bende paraat om er in te vliegen, doch eerst een kleine werkvergadering. Daarop neem ik de beslissing om het materiaal van Aalst met elkaar te vermengen in kleinere bakken maar met de vermelding tot welk bepaalde doos de scherven behoren. Voorbeeld: zo kunnen in een kleinere bak al de scherven worden samengebracht van borden of schalen maar met de vermelding doos 1 en doos 2. Dit heeft het voordeel dat we alle vergelijkbare scherven kunnen bij elkaar brengen en toch de context kunnen vrijwaren. Dit brengt met zich mee dat de grote bakken ledig komen en dat we kunnen beginnen met het openleggen van het materiaal van Gent.

Roger en Hubert, druk bezig met het
spreiden van het materiaal van Gent.

De taakverdeling gebeurt als volgt: Johnny werkt door aan de refitting; Ik werk door aan het nummeren en inventariseren van het gerefitte materiaal;Bert houdt zich bezig met de fotografie; Willy en Walter verzamelen alle materiaal van Aalst in kleinere bakken rekening houdend met het soort aardewerk en de context vermelding;Roger spreidt het materiaal open van Gent en Hubert coördineert deze ganse operatie en houdt terwijl natuurlijk rekening met zijn inventarisatie van het verlijmde materiaal.


Koppelvorming? Of slaat de refittingskoorts toe?

Ondanks dat dit echt een drukte van jewelste teweeg brengt, verloopt alles volgens het gedroomde scenario. Een volgende stap zal zijn het plaatsen van een refittingstafel in het ateliertje van Hubert. Dit heeft als voordeel dat de refitters een bak met materiaal nemen, aan de tafel gaan zitten en dicht in de nabijheid zitten van het verlijmde materiaal. Zo zal heel wat heen en weer gehol kunnen vermeden worden en zal het refitten nog intensiever kunnen gebeuren.

Roger en Bert bij de fotostand: druk overleg.

Roger die ons vandaag komt vergezellen, stelt voor om thuis opbergkisten te maken om het materiaal te kunnen verzamelen en klaar te maken voor refitting. Een voorstel dat wordt aanvaard in algemene dankbaarheid. Gedaan met op zoek te gaan naar fruitbakjes en dergelijke meer. Hubert heeft ook kleinere en heel praktische opbergdoosjes meegebracht. Deze zullen heel goed van pas komen bij de tellingen van het schervenarsenaal en ook voor de definitieve opberging van deze.
Een klein telefoontje mijnentwege zorgt ervoor dat ons in de toekomst nog van dit materiaal zal bezorgd worden. Dus met dit alles zit het wel snor om ons mastodontproject tot een goed einde te brengen.
En Johnny zou Johnny niet zijn mocht hij tijdens deze drukte van jewelste op onze zolder de tijd niet vinden om toch nog enkele scherven samen te brengen. Zijn werk thuis is ook niet van de poes als we zien wat hij daar heeft samengebracht. Een zonderlinge en buitengewone kracht deze man. We zullen hem missen als hij er volgende week niet is, maar ergens in de vlaktes loopt onder de Spaanse zon. Johnny van harte een welverdiende vakantie toegewenst, maar ik ben zeker dat je gedachten op zaterdagnamiddag naar ons zullen toegaan en naar je scherven die je zullen missen. Wees maar zeker, je refittingstafel zal klaar staan tegen dat je terugkomt. Ondanks deze ongewone werknamiddag is er heel wat veranderd op onze zolder.
Nieuw materiaal ligt opengespreid en geeft ons een bredere kijk op ons algemeen werk en ook op wat ons nog te doen staat, en dat is zeker niet van de poes.

17u15. Tijd om te stoppen en huiswaarts te keren waar alles weer een beetje kan bezinken, en, Johnny, - geloof het of niet - maar hij heeft toch nog wat huiswerk meegeritst: "dat kan ik nog wel doen voor mijn vertrek op woensdag". Niet te doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten