zondag 9 september 2007

Verslag 38ste werkdag: zaterdag 08/09/2007

Vandaag een beetje een speciale werknamiddag. Het herinrichten van de zolder moet heden een feit zijn zodat we er vanaf volgende week weer volop kunnen invliegen. Precies of we vliegen er niet alle weken in. Wat staat er op het programma?

Hubert bij de uitbreiding van zijn atelier, de refit-
tingstafel en de verzamelbakken staan klaar.

Het aanbrengen van nieuw materiaal om nog alles beter te kunnen uitstallen; het uitbreiden van Hubert zijn ateliertje, namelijk met het bijplaatsen van een refittingstafel en bakken om het verlijmde materiaal van Gent in onder te brengen; het herschikken van de bakken in de ruimte waar nu alles van Gent moet worden uitgespreid en last but not least het uitpakken van het materiaal van Gent zelf.

Een schicht van het opengelegde Gentse materiaal.

Ondertussen werkt Bert verder aan het fotografisch gedeelte van het materiaal en tussen de vlagen door nummer ik nog wat materiaal dat vorige week is blijven liggen. In de wetenschap dat iedereen zich bewust is van het vele werk staan wij om 14u paraat met frisse moed.
Hubert en Frederick sleuren eerst nog een extra bak naar boven en nog een zestal schraagjes. Boven wordt er eerst werk gemaakt met de uitbreiding van het ateliertje van Hubert. Dit wordt feitelijk het zenuwcenter van de inventarisatie: van volgende week af kunnen de refitters die bezig zijn met het materiaal van Aalst rustig aan de tafel zitten met de bak scherven die ze wensen te toetsen aan het reeds verlijmde materiaal. Met een beetje tucht, orde en dicipline moet dit een aangename werkplaats worden. In de tweede ruimte worden de bakken herschikt en wordt het materiaal van Gent verder uitgespreid. Hierin bevindt zich een variant van aardewerk, bouwmaterialen, ijzerwaren en dergelijke. Onder de talrijke terra sigillata bevind zich prachtig gezegeld materiaal en scherven met mooie versieringen waaronder menselijke en dierlijke figuren. Het gezegeld materiaal wordt onmiddellijk in de voorziene plastiekzakken ondergebracht om zeker geen beschadiging op te lopen. Onder de bronzen voorwerpen bevindt zich een prachtige fibula (mantelspeld) die ik onmiddellijk inventariseer en conserveer in het voorziene opbergmateriaal. Ook een prachtige muntafdruk ondergaat het zelfde lot samen met een pracht van een wetsteen. Deze objecten verhuizen dadelijk naar het atelier van Hubert waar ze direct worden ingeschreven en ondergebracht in de voorziene bak.
Terwijl is Bert drukdoende met fotograferen.
Aan Bert zijn foto’s en de foto’s van Hubert heb ik deze week thuis ook een uurtje aan versleten. Ik heb namelijk een bestand opgemaakt waarin zich verschillende groepen van materialen bevinden, zoals aardewerk, bouwmaterialen, ijzerweren, wapens, enz… Als we een van deze mappen opent, bv. aardewerk kan men keuze maken van welk soort aardewerk. Eens de keuze gemaakt en de map geopend kan men kiezen tussen de verschillende instellingen waar de objecten kunnen vertoeven. Wat heeft deze methode als voordeel dat men elk soort van object kan weervinden ondergebracht in de gepaste categorie en dat men ook onmiddellijk weet waar het zich bevindt, en de nodige beschrijving heeft en foto. Een hels karwij om dit alles tot een goed einde te brengen maar het werpt zijn resultaten af. Naar tellingen toe is dit prachtig. De proef op de som is namelijk dat we met enkele klikjes in het bestand reeds na enkele minuten weten dat we in het bezit zijn van 32 volledig gave votiefurnes type Holwerda 31. Men weet waar ze zich bevinden; men kent de inventarisnrs. en dergelijk meer; men kan de som verder maken en men weet onmiddellijk dat we tot een aantal van 47 stuks komen als we de onvolledige exemplaren meetellen. Zoiets is natuurlijk de bedoeling van onze inventarisatie.

Frederik direct aan het puzzelen bij het
openleggen van het Gentse materiaal.

Ondertussen heeft de klok ook haar werk gedaan en is het weer tijd om af te sluiten. Een groet en een laatste schelmenstreek en we kunnen weer een weekje voort.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten