zondag 16 november 2008

Verslag 95ste werkdag: zaterdag 15/11/2008

Een rustige zaterdagnamiddag vandaag, door omstandigheden zijn enkel Hugo en ikzelf van de partij. Nu, dit wil niet zeggen dat er geen werk te verzetten valt. Integendeel! Volop er tegen aan.
Trouw zoals elke week begint Hugo aan zijn nummering en fichering. Niet te overzien de berg scherven die deze man al door de handen heeft laten gaan, en onverdroten zet hij dit titanenwerk voort. Maar eerst helpt hij mij even worstelen met de fototent en de belichting, want ja, ik ga er toch enkele fotochoots doorjagen deze namiddag. We hebben deze zeker nodig naar verwerking toe van de fiches en publicatie.

Kruikamfoor, een volgende doelgroep om op typologie te brengen.

Vandaag wil ik ook reeds de voorlopige typologie brengen van de soorten kommen die zich in de referentieverzameling bevinden en die reeds verwerkt zijn op inventarisatiefiche.

Inventarisnr: 6952/6953 HKD 001 - Type: VVR 501 / Hofheim 91
Inventarisnr: 7106 HKD 005 - Type : VVR 537 / Gose 416
Inventarisnr: HO 50/1 HKD 005 - Type : Stuart 211 / Gose 484
Inventarisnr: HO 51/15 HKD 009 - Type : Niederbieber 104
Inventarisnr: HO51/17 x2 HKD 001 - Type: Gose 506 / Niederbieber 103
Inventarisnr: 6947 HKD 001 - Type: Stuart 210b / VVR 503

VVR = Typologie Van Vinckenroye
Gose= Typologie Gose
Stuart= Typologie Stuart
Niederbieber: Typologie Niederbieber
Hofheim: Typologie Hofheim

Doorgaans wordt een artefact onderworpen en vergeleken tussen twee verschillende typologiën, dit om uitsluitsel te brengen over de juistheid van determinatie. We merken dat we reeds zes verschillende types van kommen hebben in de referentieverzameling, maar van sommige types, zoals Stuart 211 zijn er meerdere exemplaren in ander aardewerk.
Hier wil ik ook nog even terug komen op de drinkbekers van het type Holwerda 31a en b. Bij het type Holwerda 31b kunnen we in het midden van het lichaam een verdikte band waarnemen. Dit was een type dat ook te boek stond als Holwerda 31a.



Links: Holwerda 31b, en rechts Holwerda 31a.

Ook dit is het resultaat van de vergelijking te maken tussen twee verschillende typologiën. Het is niet omdat we maar met twee zijn dat we ons de gebruikelijke tas koffie niet laten welgevallen, integendeel.
Ik ga nog even door met de refitting van het kruikenwaar. Dit is een groep waar we de laatste maanden niet te veel aan hebben gewerkt, doch een dezer weken komt hij zeker aan de beurt. Persoonlijk vind ik het één van de moeilijkste groepen. Dit omdat er zoveel variatie inzit, en er moet gelet worden op het kleinste detail: de aanzet van de oren, juist onder of met een klein verval tussen de mond van de kruik, uit hoeveel lippen bestaat het oor, de vorm van de kruikmond, en zoveel meer. Dit onderzoek kondigt zich boeiend aan en jullie mogen zeker resultaten verwachten hier op onze blog.



Een beeld op een gedeelte van refittingen van drinkbekers.

En weer is daar dat vervelend getik van de klok die ons waarschuwt om te stoppen willen we niet opgesloten worden op onze geliefkoosde zolder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten