zaterdag 5 december 2009

Verslag 137ste werknamiddag: zaterdag 05/12/2009

Oef. Eindelijk na 14 lange dagen weer op zolder.
Nog steeds blijven onze gelederen geteisterd door griep- en andere virussen, zodat we met drie man aanwezig zijn op deze duistere zaterdagnamiddag. Gelukkig hebben we onze nieuwe lichtinstallatie geplaatst zodat het refitten zonder problemen kan verlopen.
Johnny ging dadelijk aan de slag op de nieuwe refittingstafel en Arnaut en ikzelf doken weer op de determinatie van de borden.

Tot hiertoe verliep alles vlekkeloos.
Maar zou het zo blijven?
Een eerste gegeven is dat Johnny enkele verlijmingen heeft meegebracht die hij in de loop van de voorbije week heeft gerealiseerd. Twee prachtige refittings van diepe schalen, waarvan een groot gedeelte van de rand en het lichaam tot stand zijn gebracht. Het gaat hier zeker om dagelijks waar; het aardewerk gaat van donker grijs naar zwart; vermoedelijk in Rupeliaanse klei; grof van structuur; het is grofwandig materiaal en draagt sporen van intens gebruik. Iets wat we niet kunnen zeggen van de borden en schalen die in religieuze context zijn gevonden. De binnenwand van één dezer schalen lijk me aangekoekt te zijn met residueel materiaal. Zou een mooi studieobject vormen.

Johnny aan de slag bij de verlichte refittingstafel met een van de twee schalen.

Alles blijft vlot verlopen.
Terwijl Arnaut met een bord bezig is om te determineren concentreer ik me op het verpakken van een vrij broze refitting van een bord type Holwerda 81f. Nu alle verpakkingsmateriaal netjes geklasseerd is, is het een koud kunstje om vlug het juiste materiaal ter hand te hebben. Op dat ogenblik komt een bezoeker even aanlopen op de zolder om kennis te maken met ons inventarisatiewerk.

Nog steeds verloopt alles normaal.
Terwijl ik me bezighou met wat uitleg te verschaffen aan deze bezoeker, vult een niet te determineren geluid onze zolder.

En dan “beng”, alle stroomtoevoer weg.
"Dag, licht", "dag, computer". Hier staan we in het duister. Verder werken is onmogelijk. Op dit ogenblik loopt er een lezing over een dichtbundel in de museumkapel in de aanwezigheid van 100 personen. Gelukkig ondervonden zij geen hinder van de stroomstoring.
Wel was het onmogelijk voor Luc en Jasmien om dadelijk in te grijpen zodat we noodgedwongen onze zolder vroegtijdig moesten afsluiten.
Dus rond de klok van 16u30 stonden we een beetje moedeloos aan de wagen om huiswaarts te keren. Morgen neem ik zeker eens contact op met de mensen van het museum. Wel hebben ze ons op het hart gedrukt dat het zeker niet aan ons ligt, want de laatste dagen hebben zich reeds meerdere storingen voorgedaan in het museum.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten