zaterdag 12 december 2009

Verslag 138ste werknamiddag: zaterdag 12/12/2009

Na het slechte nieuws van deze week, valt het ons moeilijk om onze zolder te betreden, weer moeten we afscheid nemen van een vriendin, Mimi. Samen met Karel is zij een groot verlies dat we de laatste twee jaar te verwerken krijgen. Maar ik weet van binnen in dat Mimi niet liever zou gehad hebben als dat we onze werkzaamheden gewoon verder zouden zetten. Dus met een gemengd gevoel vatten we deze werknamiddag aan.
Ons eerste werk is ons naar de museumkasten begeven om er enkele open te maken. We hebben namelijk een verzameling aardewerk ontdekt dat idem is als het materiaal van Hofstade. Gallo-Romeins 1ste tot 2de eeuw na C. We willen nagaan of de afkomst van dit aardewerk gekend is en daarom moeten we natuurlijk op zoek gaan naar inventarisnummers zodat we dit kunnen toetsen aan de inventaris van het museum. We zullen ook foto’s nemen van dit materiaal. Dus terwijl Hugo stoïcijns blijft doorwerken aan de nummering van het materiaal, trek ik samen met Hubert en Walter het museum in gewapend met notitiemateriaal en fotoapparaat.

Beker met zand bestrooid, idem materiaal zoals de verzameling van Hofstade.

Na onderzoek blijkt dit materiaal in de inventaris inderdaad te boek te staan als Gallo-Romeins aardewerk uit de 1ste tot 4de eeuw na C., afkomst onbekend. Dat deze afkomst onbekend is, lijkt op een tegenvaller maar…, doet het vermoeden groeien dat dit inderdaad zou kunnen dat het van Hofstade afkomstig is en als educatiemateriaal in de museumkasten is terecht gekomen. Hoe kunnen we dit te weten komen? Natuurlijk door een doorgedreven refitting uit te voeren en alles te toetsen aan ons materiaal op zolder. Een hele opdracht erbij, maar zeker de moeite waard om deze uit te voeren. Ik zal afspraak maken met Luc, de museumconservator, om dit materiaal tijdelijk weg te nemen uit de tentoonstellingsruimte. Als dit niet lukt, moeten we op zoek naar oude geschriften waar deze schenkingen aan het museum in vermeld staan. Dit zal wel niet zo eenvoudig zijn, maar archeologie is nu eenmaal niet eenvoudig. Zo deze eerste taak van de dag zit er op: tijd voor een lekkere kop koffie.
Het zou mooi zijn moest dit kruikje afkomstig zijn van Hofstade.

Reeds een wekelijkse gewoonte, maar na de koffie is het uur dat de museumbezoekers de weg naar onze zolder hebben gevonden. Natuurlijk trachten we deze mensen zo aangenaam mogelijk te verwelkomen en laten hen kennismaken met het museumwerk achter de schermen. Het doet steeds deugd te zien dat deze mensen aangenaam verrast zijn dat zij in het hartje van de stad kunnen getuige zijn van een wetenschappelijk onderzoek in hun geliefde stadsmuseum.
Aandachtige bezoekers genieten met volle teugen van ons werk.
Terwijl de laatste bezoekers onze zolder verlaten, is het reeds 17u30 dus tijd om ook op te krassen. Nog even vermelden dat Hugo vandaag met de nummering aan inventarisnr. 8850 enkel voor het materiaal van Hofstade. En zeker te vermelden is dat Hugo sinds deze week het verlijmingwerk heeft overgenomen van Johnny, zodat deze zich meer kan toeleggen op de verwerking en beschrijving van het gedetermineerd materiaal, samen met mij.
Om 17u45 nemen we afscheid van Bob en Marianne, en weet ik diep binnenin dat ons Mimi ook tevreden is van deze werknamiddag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten