zaterdag 10 maart 2007

Verslag 17de werkdag: zaterdag 10/03/2007

Na de kwakkelnamiddag van de laatste werkdag trokken we onder een fris lentezonnetje naar ons weekendverblijf.
Toen Hubert en ik aankwamen, zaten er al twee zoldermotten op ons te wachten. En ja hoor, in die tien minuten dat wij later waren, was Johnny er al in gelaagd om een eerste refitting te laten welslagen. Het was hem gelukt om een wandscherf in lichtrood aardewerk van een kruik te laten aansluiten op een reeds samengestelde voet bestaande uit drie scherven. Later zou het hem lukken om nog een tweede wandscherf te laten aansluiten. Deze veelbelovende start gaf ons een extra kik om het werk dadelijk aan te vatten.


Het resultaat van een refitting: de voet van
een kruik in lichtrood aardewerk

Bert hield zich de namiddag bezig met het fotograferen van de reeds verlijmde en geĆÆnventariseerde stukken. Deze foto’s kunnen dienen voor een eerste publicatie in het ledenblad van onze heemkundige kring. Daarin zal ik een eerste analyse weergeven van het reeds geleverde refittingswerk.
Ikzelf heb me weer bezig gehouden met het nummeren en opmeten van de reeds gerefitte voorwerpen en het noteren van de nodige bijkomende beschrijvingen.
Ondertussen is ook Walter aangekomen, nog wat bleekjes van zijn strijd tegen allerhande duistere microben die zich de laatste week hadden meester gemaakt van zijn corpus. Doch een doorwinterde refitter leg je niet zo maar plat. En dat bewees hij door dadelijk twee randscherven in terra sigillata prachtig te laten aansluiten.
Johnny en Hubert zijn ondertussen enkele voorwerpen uit de tentoonstellingskasten in het museum gaan halen en trachten deze te linken aan de scherven uit onze voorraad. Dit werk zorgt ervoor dat Hubert meerdere malen de trap op en neer loopt om nieuw materiaal aan te halen.
Naarmate onze namiddag vordert, blijven de resultaten in gunstige zin verlopen. Ook Mimi die zich later op de middag present meldt, heeft geluk bij de refitting van een scherf afkomstig van een votiefurne - type Holwerda 31 met nagelversiering - die reeds deel uitmaakte van de gekende verzameling.
Op een gegeven ogenblik valt het me op dat men haast een muis kan horen lopen ondanks de doorgedreven werkintensiteit.

Blik op oneindig en steeds geconcentreerd, zo
gaat het er aan toe bij de refitting: Hubert,
Walter en Mimi.

Hubert, die steeds klaar staat om ons een deugddoende kop koffie in te schenken, maakt het genot volledig voor deze namiddag.
Op het eind van onze zeventiende werkdag kunnen we een positieve balans op maken. Bert heeft zeker een 70-tal foto’s gemaakt met een prachtresultaat. Er zijn een tiental nieuwe voorwerpen bij gekomen door een intensieve refitting. Een telling maakt ons duidelijk dat we reeds 47 verschillende gebruiksvoorwerpen hebben samengesteld.
Om 18u keren we weer huiswaarts waar nog een heleboel verwerkingsmateriaal ligt te wachten en Johnny heeft weer een voorraad mee om te verlijmen. Joepie!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten