zaterdag 17 maart 2007

Verslag 18de werkdag: zaterdag 17/03/2007

Nog steeds slaat het griepmonster in onze gelederen toe: twee van onze vaste medewerkers zijn nog steeds geveld en liggen kreunend en proestend ongeduldig in hun bed of zetel. Wij wensen Hubert en Walter het allerbeste toe en hopen hen spoedig gerefit weer te mogen begroeten op onze wekelijkse locatie.
Doch niet getreurd, Johnny, Bert, Willy en Romain zijn om 14u stipt op de wekelijkse afspraak en gaan onmiddellijk aan de slag. Zoals steeds gaat Johnny dadelijk door met het puzzelen gevolgd door Willy. Bert start zijn fotostudio op. En ik begin met het verdere inventarisatiewerk: nummeren, meten en noteren en vloeken als die stiften niet functioneren zoals ik wil.
Het is weer Johnny die de stilte doorbreekt door er in te slagen weer twee scherven in terra sigillata samen te brengen. Het gaat om een voetscherf en een wandscherf van een kleine beker waarvan de wand tweelobbig is, type Dragendorff 27.

Willy en Johnny bestuderen twee scherven
in terra sigillata die zijn samengevoegd.

Opmerkelijk is dat dit type van beker samen met de urnen type Holwerda 31 vrij veel voorkomen in de voorraad scherven die deel uitmaken van het onderzoek. Ons vermoeden wordt gesterkt dat het hier om votiefgiften gaat. Nog even later slaagt Johnny er inderdaad voor de tweede maal in om nog twee scherven van een andere beker maar van hetzelfde type te refitten. Ook volgt er nog een refitting van een voetscherf en een wandscherf met nagelversiering van een urne type Holwerda 31. Opmerkelijk is dat deze urnen meestal bestaan uit twee of drie nadrukkelijk gearceerde banden en een naar buiten toe geplooide rand. Met de urnen die reeds gekend zijn en deze die onze groep gerefit hebben moet het aantal reeds oplopen tot een dertig stuks. Ik hoop in de loop van de volgende weken een nauwkeurige telling te doen.
Bij het drinken van lekkere warme tas koffie ons aangebracht door Willy worden onze reeds gedane vorderingen en de nog af te leggen weg eens onder de loep genomen. Wij komen tot de conclusie dat we inderdaad nog vele uurtjes op de zolder zullen doorbrengen.
Ik hoop dat Walter in de loop van de volgende week spoedig hersteld is zodat we de database voor de verwerking van het materiaal kunnen opstarten. Dit zal ons nog een duidelijker beeld geven van de reeds gerefitte objecten.
Ook de prachtige foto-opnames van Bert geven ons een klare kijk op de reeds gedane werkzaamheden.
Ikzelf ben begonnen met het inventarisnr. 6304 en het laatste dat ik vandaag heb verwerkt draagt het nr. 6381. Als ik daarbij de stukken tel die op nummering te liggen wachten, ben ik zeker niet ver meer af van de honderd stukken. Hiermee bedoel ik dat elke scherf afzonderlijk genummerd is zodat we in de inventaris elke scherf afzonderlijk kunnen opnemen met de vermelding aan dewelke zij gelinkt is plus een foto.
Ondertussen is het 17u geworden en tijd om te stoppen voor vandaag. Weer een werknamiddag die erop zit en met de nodige kwinkslagen en een vriendelijke groet van het baliepersoneel keren we huiswaarts bij moeder de vrouw, die geduldig en met luisterend oor naar mijn verslaggeving luistert.


Een tabel met de meest voorkomende kruiken
in licht rood aardewerk, geoxydeerde bakking.

Een tabel met de votiefurnen type Holwerda 31,
grijs aardewerk met nagelversiering, gearceerde
banden, gereduceerde bakking.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten