zondag 24 juni 2007

Donderdag 21/06/2007, een boeiende werkavond.

Niet voor niets zijn de zenuwen gespannen bij Johnny, Hubert en Romain. Het is eindelijk zover. Deze avond nemen we het materiaal in ontvangst van de site Steenberg dat zich bevindt in de opslagplaatsen van de Universiteit Gent.
Het is rond de klok van 20 uur als we door Patrick en zijn echtgenote worden ontvangen. In volle voorbereiding voor zijn nakende deelname aan opgravingen in Italië, heeft onze sympathieke coach nog de tijd gevonden om het door ons gevraagde materiaal van Gent over te brengen. Een tiental dozen en een viertal kleinere staan op ons te wachten. Na gauw wat overleg te plegen van de te volgen werkwijze nemen we afscheid van Patrick en wensen hem succes met zijn onderzoek in Italië.
Op de terugweg besluiten we om het materiaal bij Johnny te stockeren tot de volgende werknamiddag in het museum. Deze is namelijk met een week verlegd wegens de festiviteiten in de stad die gepaard gaan bij de opnames van het televisiecircus “fata morgana”.
Bij aankomst in Lede worden alle dozen voorzichtig uitgeladen. En wat denk je? We kunnen inderdaad niet weerstaan aan de lokroep om toch een eerste blik op het materiaal te werpen. Ja, we wisten dat we nog veel zaken te verwachten waren maar zoveel, en gevarieerd, gaande van scherven aardewerk tot volledige relicten, ijzeren voorwerpen, brons, glas. Er wacht ons nog een hele taak om dit alles te inventariseren, te fotograferen, te beschrijven en te nummeren, laat ons zwijgen over het refittingswerk.

Romain en Johnny bij het uitladen van de eerste dozen.

Onze eerste taak bestaat erin om dit alles een eerste maal per doos te inventariseren om het contract te kunnen vervolledigen. Dit moet eerst gebeuren alvorens we echt aan de slag kunnen gaan.
Wat wel in ons voordeel is, is dat dit materiaal ten tijde behandeld werd door professor De Laet. Hij heeft op de scherven aangebracht waar exact en uit welke sleuf ze komen. Daar we beschikken over zijn opgravingsplannen kunnen we een kaart samenstellen en alles in detail intekenen. We moeten ons wel bewust zijn dat dit een mastodont werk zal zijn. We zullen inderdaad stap voor stap moeten te werk gaan.

Een greep uit het materiaal afkomstig van de Universiteit Gent.
Onze refitters staat er een hoop boeiend werk te wachten.

Met al dit werk in ons achterhoofd zal er bij mij deze nacht weer niet veel van slapen in huis komen. Ik zal scherv... (schapen) moeten tellen om wat in te dommelen. In ieder geval een ding is zeker, het eindresultaat zal een prachtig, overzichtelijk archief zijn dat zowel wetenschappelijk als litterair boeiend zal zijn voor professionelen en amateurs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten