maandag 18 juni 2007

Verslag 29ste werkdag: zaterdag 16/06/2007

Romain in alle stilte en rust verzonken
bij het schervendepot.
Niets houdt een gemotiveerde refitter tegen. Dus tegen alle logica in trekken we in broeierige omstandigheden naar onze zolder. Net zoals Quasimodo zoeken wij elk weekend een veilig onderkomen op onze zolder ver van de gestresseerde stad, waar de drukte overheerst en de broeierige klampigheid iedereen bars en onstemmig maakt.
Terwijl ik zoals elke week nummers zit aan te brengen en de gerefitte scherven zit te beschrijven maak ik in gedachte een bilan op van wat dit project uiteindelijk reeds heeft opgeleverd. Toen ik een viertal jaren geleden met de studie over deze site begon, wist ik zeker niet dat dit zou eindigen in het nu lopende project. De steun en de mogelijkheden die ons ter beschikking zijn gesteld, laat mij vermoeden dat inderdaad deze studie belangrijk genoeg is om de nodige aandacht te krijgen. Natuurlijk niets voor niets, de uren en dagen die ik met Hubert aan de voorbereiding van dit alles heb gespendeerd zijn niet te tellen; onze zwerftochten naar Gent en Leuven; onze fotonamiddagen in het stedelijk museum; onze uren vergaderingen en overredingskrachten bij de betrokken instanties; de voorafgaande archeologische tentoonstelling van twee jaar geleden waar we met Johnny en Willy twee vaste companen bijkregen; de slapeloze nachten die ik hierbij had om alles op tijd klaar te krijgen; onze expedities naar Velzeke. Doch dit alles resulteerde in het prachtige project waar we nu weer volop mee bezig zijn.
En net bij deze overweging komt Ghislain binnen met zij familie om mee te werken aan de refitting. Het doet deugd om te zien dat ons project zelfs leidt tot een familiaal onderonsje. Weer komen de eerste resultaten van de refitting boven. Zij komen weer van de hand van Johnny die zich ondertussen opgeworpen heeft tot een meester-refittrer.
Willy en Johnny zijn het refitten zeker nog niet moe.
Gilberte slaagt er bij haar eerste werknamiddag in om de scherven van een urne Type Holwerda 31, in grijs aardewerk met gearceerde band en nagelversiering, samen te brengen. Een vlugge kijk op de reeds voorgaande objecten van dit type zegt ons dat het hier om de achtste urne gaat, weliswaar geen volledige objecten maar zij geven ons toch een betere kijk op het aantal urnes van dit type die op de site zijn gevonden.
Met een laatste grote scherf van een diepe schaal of bord in grijs aardewerk met gereduceerde bakking te laten aansluiten op reeds twee samengevoegde scherven sluiten we deze 29ste werkdag vruchtbaar af.
Zwetend en stofferig keren we terug dorpswaarts naar onze stulp.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten