zaterdag 4 augustus 2007

Verslag 33ste werkdag: donderdag 26/07/2007

Waarvoor zou dit dienen?

Beter laat dan nooit, maar hier volgt het verslag van een bijzondere werkdag op onze museumzolder. Johnny en ik waren die donderdag reeds om 10u in de morgen op het appel. Wij hadden ons voorgenomen om een ganse dag een doorgedreven refitting uit te voeren. In de namiddag zouden wij nog het bezoek krijgen van Patrick Monsieur en Hubert. De start was veel belovend want reeds na een klein kwartiertje had Johnny reeds het geluk om een wandscherf aan te passen aan reeds vorige refitting van een kruik in licht rood aardewerk. En nog wat later slaagde hij er in om een bodem van dezelfde soort kruiken samen te stellen. Ikzelf werkte terwijl de achterstand weg van het nummeren en fotograferen van de reeds gedane refittings.
Opperste belangstelling rond het schervenmateriaal.

Tegen de middag waren we klaar om Patrick thuis af te halen. Het weerzien met onze begeleider was hartelijk en aangenaam. Na het aanhoren van de resultaten van zijn campagne in Italië, kwamen we reeds vlug ter zake. Rond één uur waren we terug op locatie en mochten we lovende woorden in ontvangst nemen van Patrick, die tevreden was met de professionele aanpak van onze werkwijze. Ondertussen was ook Hubert ter plaatse. Die kwam verassend uit de hoek met ons te melden dat hij zondag 29/07/2007 heel alleen een ganse namiddag had voortgewerkt aan de inventarisatie van het materiaal van Gent. Op die manier kon hij nu aan Patrick een gedetaileerde inventarisatie voorleggen met een gedegitaliseerd fotoverslag. Als dat niet straf is?
Nu dit belangrijk werk tot een goed einde is gebracht, kunnen we beginnen met dit materiaal uit te leggen en te toetsen aan dat van Aalst. Terzijde wil ik ook vermelden dat Johnny reeds meerdere malen een aantal scherven mee huiswaarts heeft genomen om daar elke avond aan voort te werken, en terwijl de verlijming van de gerefitte ter harte neemt. Een dikke proficiat aan deze twee doorwinterde refitters en archiveerders. Ik ben blij om met zulke gemotiveerde mensen te kunnen samenwerken. Patrick die nauwkeurig al ons gedane werk onder de loep nam, wees ons nog op enkele details waar we moesten op letten. Hij was ook blij met ons doorgedreven selecteren van de verschillende soorten aardewerk en scherven. Hij wist ons op die mannier te zeggen dat er imitatie van terra sigillata aardewerk aanwezig is in de verzameling. Een gegeven waar we nog niet op de hoogte van waren.

Patrick en Romain passen en meten en toch niet gaan.

Een volgende stap die we in samenwerking met hem gaan doen, is een nauwkeurige beschrijving van alle verschillend aardewerk dat aanwezig is. Ook een doorgedreven telling van alle soorten scherven staat op stapel, op die manier gaan we een reeds uitgebreider relaas kunnen laten verschijnen over de inventarisatie. Een verdere toetsing van het materiaal aan het materiaal dat zich in het museum bevindt, staat ook nog op het order. Na dit lange overleg was het tijd om ons weer onder de bevolking te begeven en met al het werk dat voorzien is terug te keren naar onze stulp om alles eens rustig te laten bezinken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten