zondag 12 augustus 2007

Verslag 35ste werkdag: zaterdag 11/08/2007

Terwijl Johnny de verlijmde stukken uitpakt en onze eerste fruitbakjes hun intrede doen in ons archeologisch paradijs, volgt een klein overleg tussen Johnny, Hubert en Romain over de toe te passen werkwijze. Inderdaad de voorspelling van Patrick komt uit; “Naarmate de refitting vordert en er steeds meer stukken worden gevonden die bij elkaar passen, wordt het moeikijker om orde en regelmaat in de werkwijze te houden”. Doch na een klein overleg wordt de juiste werkwijze gevonden en gaat iedereen aan zijn taak.
Johnny blijft onvermoeid doorgaan met zijn refittingswerk en het is bewonderenswaardig de concentratie en de volharding die hij daarbij ten toon spreidt. Ik moet eerlijk toegeven zonder hem weet ik niet of we al zo ver zouden staan. Geen detail slaat hij over. Klassewerk.
Een prachtige refitting die hij heeft uitgevoerd, is deze van een randscherf en een wandscherf in lichtrood aardewerk waarvan de randscherf is versierd met noppen. Identiek dezelfde versiering als deze op het stukje gebronsd aardewerk. Ook twee prachtige randscherven van een beker in terra nigra zijn een aanwinst in de verzameling. Verder is er ook te vernoemen de twee scherven uitlopend op een hoog opstaande rand in terra nigra afkomstig van nog een andere beker. Er zijn nog meerdere randscherven samengebracht in lichtrood en grijs aardewerk, maar nog niet te definiƫren van welk voorwerp ze afkomstig zijn.

Beeld op een deeltje van het verlijmd materiaal.

Terwijl Johnny doorgaat met het refittingswerk, zit ook Hubert niet stil. Voortwerkend aan zijn inventarisatie van de reeds verlijmde stukken, spreidt hij ook zijn kwaliteiten en professionele aanpak tentoon. Minutieus noteert hij alles in voorbereidde schablonen. Geen detail ontgaat hem. Zo zijn er dank zij dit werk reeds enkele fouten in onze notities naar voor gekomen die we natuurlijk direct hebben verbeterd. Voor dit monnikenwerk hebben we voor Hubert een apart ateliertje ingericht. Dit heeft het voordeel dat de verlijmde stukken gescheiden worden van de nog overige losse scherven, en dat we een beter overzicht krijgen van het reeds gerefitte materiaal, en het nog losse materiaal. Ik moet eerlijk zeggen dat er al een verschil waarneembaar is en dat de bestaande verzameling van voorwerpen reeds serieus kan uitgebreid worden. Een meer uitgebreid verslag van tellingen en soorten voorwerpen volgt in een later verslag.

Hubert minutieus bezig in zijn ateliertje.

Ikzelf zit natuurlijk ook niet stil en blijf maar notities maken en scherven meten, beschrijven en nummeren. Doch slaag ik erin om reeds een grote tafelbak waarvan de verlijmde stukken zijn verwijderd te ledigen en de overige losse scherven onder te brengen in twee fruitbakjes die mooi gestapeld kunnen worden en zeer handelbaar zijn om mee verder te werken aan tafel. Op die manier krijgen we natuurlijk ruimte om het materiaal van Gent uit te spreiden. Doch voor we zo ver zijn, ga ik in de komende weken eens een vergadering beleggen om een strikte werkwijze toe te passen om te vermijden dat het materiaal van Gent vermengd wordt met dat van Aalst.

Onder de lamp conclusies trekken.

Ondertussen is Bert duchtig aan het fotograferen zodat we een echt professioneel digitaal archief krijgen, ook deze taak is zeker niet te onderschatten en we staan verwonderd hoe onze vriend vlug hersteld en zijn oude bezigheden weer opneemt.
Maar, slaat daar niet de klok van "Oeioei, ’t Is gedaan". Weer een werknamiddag voorbij, en weer een goeie dosis kennis opgedaan. Ons moeder zal content zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten