zondag 8 juni 2008

Verslag 80ste werkdag: zaterdag 07/06/2008

Sober, miezerig en triestig weer. Onder deze omstandigheden komen we bij het museum aan om onze 80ste werknamiddag aan te vatten. Het is Marianne die ons zoals altijd goedlachs langs de zijdeur van het museum binnenlaat. Dit wordt de komende weken en maanden onze nieuwe ingang daar de kapel niet toegankelijk is wegens de lopende restauratiewerken. De gangen liggen er somber en verlaten bij. We banen ons in stilte een weg naar boven via de stofferigge draaitrap. Maar eens op onze zolder klaart voor ons de hemel op. Als we onze vertrouwde werkruimte terugvinden kunnen we ons weer eens opladen. Mijn taak gaat nog steeds uit naar het in kaart brengen van de verzameling terra sigillata.

Romain aan het werk met de terra sigillata, een geduldig werk.

In samenspraak met Johnny hebben we samen beslist om de versierde scherven van de terrra sigillata zorgzaam te conserveren om de broze versieringen te beschermen. Voor elke scherf wordt er een gepaste ondergrond uitgesneden ter grootte van de verpakking, daarop komt de scherf te liggen en achter de beschermende ondergrond komt de identificatiefiche. Dit vergt wat tijd maar is de ideale manier om deze scherven te conserveren tegen beschadiging. Het ligt namelijk in onze bedoeling om alle stukken degelijk te verpakken en dit in zo stevig mogelijk materiaal. De toestand waarin wij ze ter hand hebben gekregen was zeer primitief en zorgwekkend te noemen. Zij worden ook opgeborgen per typologie en indien mogelijk per context. Dit zal voor latere onderzoekers een voordeel zijn als zij bepaalde onderwerpen, types of contexten apart willen bekijken of bestuderen. Het zal niet meer nodig zijn om alle verpakkingen of stukken open te leggen om ze in zijn geheel te bekijken.

Op deze manier worden kleinere versierde scherven opgeborgen tegen beschadiging. Een zachte ondergrond ter grootte van het plastiekzakje dient als bescherming.

Zoals hier boven reeds vermeld, wordt ook elke scherf voorzien van een identificatiefiche met een beknopte beschrijving. Voor deze beschrijving kan men soms teruggrijpen naar de geschriften van Dr. Prof. De Laet, maar zoals in vroegere verslagen reeds vermeld, heeft deze lang niet alle stukken beschreven zodat we deze zelf moeten beschrijven. De scherf hieronder afgebeeld is verdeeld in metopen (versieringen afgelijnd in vierkante omkaderingen) op de scherven. In de linkse metoop is een Sint-Andrieskruis te zien, in de rechtse metoop is een arm te zien vermoedelijk van een gladiator. Onderaan zijn ook nog graszoden waarneembaar. Deze afbeeldingen zijn typisch voor Domitianus, zuid-Gallisch, site La Graufesenque. Voor deze determinatie heb ik kunnen putten uit de geschriften van Dr. Prof. De Laet in het provinciale culturele jaarboek van 1950. Zij zijn een uitstekende leidraad voor de niet beschreven stukken.

De tekeningen op de scherven zijn broos, een duurzame conservatie dringt zich op.

Terwijl ik drukdoende ben laat Johnny zich ook niet onbetuigd in zijn refittingswerk. Hij slaagt er in om een prachtige samensmelting te verwezenlijken van een imitatie terra sigillata van het type Drag. 36. Dit ensemble is een belangrijke aanwinst in de categorie van de imitatiestukken waarvan we er reeds enkele bezitten. Dit geeft stof tot nadenken om aan deze items ook eens een afzonderlijke publicatie te wijden (zie later).

Refitting van de imitatie type Drag. 36.

Hugo, die drukdoende in de weer is met het nummeren van de verlijmde materialen, past zich goed aan en is op weg om een toegewijd lid te worden van onze archeologische werkgroep. Vandaag is hij ook begonnen aan het opnieuw nummeren van verschillende stukken in het atelier van Hubert, die is vandaag niet aanwezig wegens heel belangrijk heemkundig werk voor de vereniging. Bij verschillende stukken is de nummering volledig vervaald daar we in de beginperiode niet de juiste techniek toepasten. Nu, alles moet geleerd worden en ondervinding is de beste leerschool.
Stilaan wordt het weer tijd, en onder dezelfde miezerige omstandigheden dalen we weer af naar het aardse tranendal, opgeladen om er weer een weekje tegen aan te gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten