zondag 15 juni 2008

Verslag 82ste werkdag: zaterdag 14/06/2008

‘k Heb mijn wagen vol geladen, vol met scherven en nog wat. Inderdaad goed geladen zijn we in het museum aangekomen.
Johnny had verlijmd materiaal mee. We hadden extra conservatiemateriaal mee en dan onze wekelijkse benodigdheden. Moet er nog zand zijn. Ook dat moet allemaal gebeuren zodat we deftig kunnen werken. Vandaag zet ik even de terra sigillata op kant om de referentieverzameling wat bij te werken.
Wat opvalt is dat we te maken hebben met een gamma aan kookpotten in grijs blauwe rupeliaanse klei. Vooral van het type Stuart 211. Veel met naar binnen geknikte rand met een verdikking aan de binnenzijde. Ook een scherf van een kom in dezelfde klei met een vol oor of handvat. Dit is een enig exemplaar. Ook zijn er een paar randscherven van potten nog steeds in dezelfde klei, die onder de rand diep gegroefd zijn. Deze materialen behoren allemaal tot het dagelijks waar. Enkele zijn er vermeld met HO 47/4. Dit is Hofstade 1947 sleuf 4. Dit is dus het jaar dat de villa is opgegraven zodat we met zekerheid kunnen zeggen dat deze voorwerpen deel uitmaakten van de gebruiksvoorwerpen in de villa.

Grondplan met sleuven van de opgegraven woning in 1947. Cultureel jaarboek v/d provincie Oost Vlaanderen 1948.

Later bij de algemene herziening zullen deze voorwerpen volledig en gedetailleerd aan bod komen in de algemene inventarisatie en beschrijvingen. Ook bij de verlijmde materialen die Johnny heeft meegebracht zijn er weer fraaie voorwerpen bij, waarvan hieronder een mooi voorbeeld dat ik reeds enkele verslagen (verslag 73) eerder had vermeld, maar dat nu nog meer vervolledigd is.


Dit bord is archeologisch gezien volledig omdat men het profiel volledig kan tekenen.

Hugo die nu reeds zijn vierde week deelneemt aan onze zaterdagse activiteiten ontpopt zich als een uitmuntend aanbrenger van de inventarisnrs. Hij is dan ook aan de zware taak begonnen om een controle uit te voeren op de reeds genummerde artefacten, en zo nodig hernummert hij deze. Hij vergelijkt daarbij ons fichensystheem. Het hernummeren is zeker nodig want onze eerste methode leek zeker niet de geschikte te zijn waardoor veel nrs. vervaald zijn. Hiermee heeft hij zeker nog enkele weken werk want daarbij nummert hij ook de nieuwe items. Hubert aan de slag bij zijn verlijmd materiaal komt tot de vaststelling dat hij dringend meer plaats nodig heeft, ook ik kom tot dezelfde overweging. Daar alles per soort voorwerp en soort aardewerk wordt geklasseerd vraagt inderdaad de nodige ruimte. Daarbij komt nog dat de referentieverzameling zodanig is uitgebreid dat ze niet meer overzichtelijk is, dus oplossingen gevraagd en natuurlijk meer tafels. Dit alles wijst er op dat er ook meer lijn komt in ons inventarisatiewerk en dat vele vraagtekens zich nu oplossen. De contexten worden duidelijker, en het zicht op de totaliteit van de site krijgt een helderder beeld. Waar we in den beginne voor een wirwar van dozen en scherven stonden is alles nu meer afgelijnd. Maar denk nu niet dat het einde in zicht is, we zien zelfs nog geen licht aan het einde van de tunnel. Houd er rekening mee dat we vermoedelijk in het najaar het materiaal van Leuven gaan binnen krijgen , en dat dit alles ook moet gelinkt worden aan het reeds aanwezige materiaal. Daarbij moeten we ook nog in de musea Van Der Kelen te Leuven en het pand te Gent vergelijkingen gaan maken. En laat ons dan nog niet spreken over de studie van de bouwmaterialen en andere materialen zoals fibulae, munten, godenbeeldjes enz. Johnny zou Johnny niet zijn moest hij in de laatste minuten van deze werknamiddag geen prachtige refitting tot stand brengt. Hier tovert hij nog de rand tevoorschijn van een vermoedelijke kookpot. Dit zullen we nog verder moeten onderzoeken.


Rand van vermoedelijk een kookpot.

Als we dit zien zijn we gelukkig want het is daarvoor dat we het doen en dat we zeker volgende week weer op post zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten