zondag 10 mei 2009

Verslag 117de werknamiddag: zaterdag 09/05/2009

Vandaag toont de stad veel rustiger aan. Wat een verschil met verleden week zaterdag toen het de 'top-zenuw-dag was in de stad! Wat wil niet zeggen dat we vandaag op zolder een rustige dag zullen beleven.
We krijgen vandaag bezoek van Rita De Bock (schoonzus van Hubert), een dame die van wanten weet wat geschiedenis betreft.
Ook onze cineast van dienst komt vandaag op bezoek, onze beste maat Jef Avoux. Dan zijn de kwinkslagen niet uit de lucht.

Maar eerst laten we Rita kennismaken met onze zolder en onze werkzaamheden. Zij luistert aandachtig naar de uitleg over ons project die ik haar samen met Hubert Timmerman verschaf. Rita is vol aandacht en blijkt heel goed te begrijpen waarover gepraat wordt.
Ondertussen is onze vriend Jef aangekomen. Hij maakt een film over onze werkzaamheden en komt vandaag nog één en ander op de film zetten: beginnend met de nieuwste ontwikkelingen op zolder gaat hij over naar refittings en detailopnames. Geen gewoon gastje, onze Jef. Met vaste hand legt hij mooie opnames vast.

Onze vriend Jef bezig met een momentopname aan de tekentafel.

Jef weet me te vertellen dat er (met vandaag bij) reeds een 40-tal minuten filmwaardig zijn. Ik ben ervan overtuigd dat dit zeker een prachtig document gaat worden. Het is natuurlijk de bedoeling ons project zo wetenschappelijk mogelijk te maken, maar ook dat er een stuk geschiedenis in zit dat later kan dienen als archiefmateriaal om de geschiedenis van de gemeente Hofstade verder te blijven bestuderen en te archiveren. We moeten steeds toekomstgericht werken en bedenken dat ook wij ooit geschiedenis zullen worden en dat we onze - eventuele? - opvolgers stof genoeg geven om op verder te werken.
Terug naar de realiteit van de dag.
Onze vriend Hubert werkt vandaag verder op de tekentafel aan het plan waar hij de volgende gegevens aan zal toevoegen: de naam van de site, het inventarisnr., het nr. van het kadasterplan, de datum van het opstellen van het kopieplan, de schaal en de noordpijl, de legende en de naam van de tekenaar.
Is dit allemaal nodig? Natuurlijk, naar archivering toe. Indien deze gegevens niet worden toegevoegd aan het plan, dan kan dit bij later gebruik in het archief verloren gelegd of verkeerd geklasseerd worden, met als gevolg dat dit document wetenschappelijk waardeloos wordt. Ook is het interessant voor latere vorsers of mensen die willen gebruik maken van dit plan. Hoe meer gegevens hoe beter!

Detailopname van de getekende tempelsite, klaar voor intekening van de voorwerpen.

Ondertussen werk ik verder aan de typologie van het schervenarsenaal. Ik kan vermelden dat ik vandaag weer 18 volledige voetscherven heb kunnen toevoegen aan de reeds bestaande reeks. Momenteel is het me nog niet mogelijk met zekerheid te zeggen van welk type beker of pot die voetscherven zijn. Daarvoor moeten we de studie van dit materiaal verder uitdiepen.
Voorzichtig wil ik het vermoeden uiten dat er nog een 4-tal Holwerda’s bij zijn.
Eén zaak is wel zeker: met dit aantal individuen erbij is deze site uitzonderlijk rijk is aan bekers. Ergens logisch, want we hebben met een tempelsite te maken,
met dus veel offergaven.
Volledig mee akkoord, maar het is toch opvallend dat het aantal bekers al het andere materiaal ver overtreft.

Johnny De Mol ontdekt tussen het materiaal van fragmenten van voetscherven nog een scherf uit de ijzertijd. Dit materiaal onderscheidt zich van het Romeinse schervenmateriaal vooral door de grove structuur en de minder fijne afwerking.
In feite kunnen we zeggen dat de site Steenberg een multifunctionele site is: overwegend Romeins materiaal, maar ook materiaal uit de ijzertijd, Merovingisch en middeleeuws. Dit alles werpt natuurlijk een andere kijk op de zaak. Weeral stof om verder over na te denken!
Johnny is ook weer goed op dreef en tovert weer een tweetal refittings uit zijn mouw. De gewone kost, zeker? In ieder geval denk ik dat we zonder Johnny niet zover zouden hebben gestaan als waar we vandaag staan. Daarom wil ik hem toch even "proficiat" en “dank u” zeggen voor zijn reeds geleverd werk.
Zo zien jullie, beste bloglezers, dat op de museumzolder iedereen zo zijn specialiteit heeft waardoor een team is ontstaan dat vlot op elkaar is ingespeeld.
Reken daar onze Bert Deruyck nog bij met zijn fotomateriaal en de cirkel is rond. Hopelijk komt de dag dat we hem weer op zolder kunnen begroeten, want zijn geliefkoosde hoek staat er wat verloren bij.


Johnny, Hubert en Hugo Thuy in een gezellig onderonsje aan de studie en werktafel.

Al bij al wordt het weer al tijd om op te doeken. Toch jammer dat we niet meer uren kunnen spenderen aan onze zolder, onze tweede thuis.
Bij de balie zijn het Ann en Karine die ons uitwuiven en ons in de regen toch lekker naar huis sturen. Stom weer: toekomen met zonneschijn en met regendruppels huiswaarts keren.
Thuis
moet ik mijn gras nog afdoen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten