zaterdag 16 mei 2009

Verslag 118de werknamiddag: zaterdag 16/05/2009

Zaterdag 21u16.
Voor de 118de maal zit ik hier voor mijn scherm het verslag van vandaag voor te bereiden om onze blog aan te vullen. Steeds tracht ik dit trouw rond dit tijdstip te doen zodat onze lezers op zondag ons wedervaren op zolder kunnen volgen.

Romain op de locatie waar hij elke week het blogverslag schrijft.

Iedereen was vandaag vast besloten om ijverig door te werken aan zijn taak, want zonder één woord te wisselen ging iedereen aan de slag, bewust van het vele werk dat er nog te wachten ligt.
Johnny was nog geen vijf minuten bezig of daar kwam reeds de eerste refitting te voorschijn: er is een scherf gevonden bij een reeds bestaande refitting, namelijk deze van een gezichtsbeker.
Ik weet dat Gose in zijn typologie over de keramiek in het Rijnland deze bekers beschrijft, maar jammer genoeg is het exemplaar waarover wij beschikken nog te fragmentarisch om reeds op de juiste typologie te brengen. We hopen dat we bij verdere refitting dit exemplaar kunnen vervolledigen. Vermoedelijk is dit het enige exemplaar van dit soort bekers binnen de verzameling van de site Steenberg. Dat de refitting van vandaag zo succesvol verliep was deels te wijten aan het sorteerwerk van de voorbijgaande weken. Samen met Johnny ben ik namelijk de laatste weken druk doende om het schervenarsenaal zo goed mogelijk te sorteren zodat elk type aardewerk bij elkaar komt te liggen, rekening houdend met de verschillende contexten natuurlijk. Daar dit vandaag zijn vruchten afwierp door verschillende geslaagde refittingen, gaf het dubbel de moed om deze taak verder te zetten, wat niet altijd van de poes is en soms heel saai kan zijn. Maar dit hoort nu eenmaal bij de taak van een archeoloog die zich met dergelijk werk bezig houdt.
Weer een plezant detail dat dit werk vandaag opleverde is deze van een aantal scherven afkomstig van borden of plengschalen. Zij komen allen uit de context HO 50/2.

Scherf aansluitend op het reeds verlijmde gedeelte van de gezichtsbeker. Het juiste type is nog steeds niet met zekerheid te bepalen.

Zicht op een klein deel van scherven afkomstig van borden uit dezelfde context HO 50/2.

Als we deze context op het opgravingsplan gaan bekijken, kunnen we vaststellen dat het hier gaat om een transect (lange sleuf) gegraven dwars doorheen de ganse tempelsite, van noord naar zuid. Bij deze kunnen wij betreffende deze schervengroep bijna zeker zijn dat het hier gaat om objecten binnen een religieuze context.
Hubert - stil is teruggetrokken aan de tekentafel - is begonnen met het kopiëren van een detailplan van de tempelsite waar alles prachtig kan worden ingetekend. Laat hem in alle stilte verder werken aan dit precisiewerk, in volgende verslagen komen we hier zeker op terug.
Hugo heeft er sinds vandaag een makker bij om het nummeren te bevorderen: Arnout zal van vandaag af Hugo bijstaan in deze taak.

Deze taak is veel omvattend. Het is namelijk van hieruit dat het ganse systeem vertrekt, bij deze registratie krijgt elke scherf zijn inventarisnr. mee maar ook zijn eerste fiche met de eerste gegevens betreffende de scherf. Deze worden steeds aangevuld en aangepast als er een refitting wordt gedaan zodat men steeds kan terug vallen op dit fichenbestand als er twijfel of discussie is rond een bepaald voorwerp of scherf. Later naar opslag toe wordt er een contextfiche opgemaakt met bredere en ruimere beschrijving van het voorwerp. Dit is reeds naar de publicatie toe gericht.

De drie musketiers aan de werktafel: Hugo, Arnout en Hubert.

Bij deze zullen we voor vandaag weer maar afsluiten want de klok heeft weer haar einddoel bereikt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten