zondag 12 juli 2009

Verslag 122ste werknamiddag: zaterdag 04/07/2009

Ondanks het sluiten van het museum op 11/07/2009, en er dus geen werknamiddag is, vergast ik julie toch op een verslag. Namelijk dit van vorige week, onze 122ste werknamiddag.
Na onze memorabele dag van 03/07/2009 was het vandaag gewoon weer werken geblazen. Onder een loodzware en ongezonde warmte betraden wij ons heiligdom. Hier moeten zeker enkele vensters open want anders vallen er lijken.
Johnny wou natuurlijk onmiddellijk het afgehaalde materiaal eens bekijken. Hij was onder de indruk van wat dat allemaal bevatte. Dit kan gewoonweg niet enkel maar een kleine villa met aanpalend tempeltje geweest zijn. Deze site moet zeker in een veel ruimere context gezien worden en daar zullen wij zeker werk van maken.
Ook Arnout nam even dit materiaal onder de loupe. Nu gauw weer de dozen gesloten want de eerste opdracht is - zoals vermeld in het voorgaande verslag - eerst een fotografisch archief per doos voor het openleggen kan beginnen.

Johnny vol aandacht bij het openen van de dozen.

Terug naar de orde van de dag. Johnny en Hugo hebben een nieuwe refittingstafel naar boven gesleurd. Een geschenk van Hugo, waarvoor onze dank. Het gaat hier om een oude keukentafel, stevig, groot en net. Deze wordt onmiddellijk ingepalmd door Johnny. Na overleg besluiten we over te gaan tot een kleine verandering (de zoveelste). Nu alle materiaal zo goed als gesorteerd is en op typologie ligt, verplaatsen wij de tafels met het verlijmde materiaal uit het atelier van Hubert naar de scherven van dezelfde voorwerpen, zodoende kan een verder doorgedreven refitting gemakkelijker verlopen.
Een tweede punt is dat het meeste materiaal allemaal reeds geficheerd is met vermelding van de juiste context zodat niets ons meer tegenhoud van alles samen te brengen. Levert dit resultaat op? Zeker, want terwijl wij bezig zijn met de verhuis slaagt onze vriend Johnny er in om de eerste refitting door te voeren. In de loop van de namiddag zou hij in totaal een zeven tal refittings uit zijn mouw schudden.

Johnny aan de nieuwe refittingstafel, met in de rug het gesorteerde materiaal van het dagelijks waar, grijs tot zwart aardewerk.

Arnout werkt in alle stilte verder aan de studie van het vreemde materiaal en tracht uit te zoeken wat Prof. De Laet eventueel heeft geschreven over dit materiaal. Daarvoor raadpleegt hij het opgravingsverslag en alle publicaties die er verschenen zijn rond se site Steenberg Hofstade. Zo vermeldt hij over stuk HO 51/15: scherfje met roze kern, glanzend zwart vernis, te klein om diameter te bepalen, afval wellicht afkomstig van een verbrand gebouwtje, dateert uit het begin van de 3de eeuw.
Wat wij nu al verder onderzocht hebben is dat het hier gaat om Triers aardewerk, Rijnland luxewaar (Moselkeramiek). Zo is het de bedoeling om vergelijkingen en bijwerkingen te maken. Een hele onderneming, maar dit zal zeker lukken. Momenteel werkt nog maar één persoon aan dit onderzoek, maar naar de toekomst toe zal het ganse onderzoek zich meer toespitsen op dit soort werk zodat er meerdere mensen zullen bij betrokken worden. Dit zijn ook de signalen die men kan waarnemen en waaraan men merkt dat ons onderzoek en studie vordert.

Arnout worstelt zich doorheen de literatuur en verwerkt alles nauwkeurig op de registratiefiches.

Zoals ik hierboven al heb vermeld valt het moeilijk om in deze tropische temperaturen tot de laatste minuut verder te werken en om 17u besluiten wij er jammer genoeg het bijltje bij neer te leggen. Bij het nederdalen valt het op dat de koele museumgangen ons enig soelaas brengen en dat het ons moeilijk valt om in die bakoven van een wagen te kruipen.
Thuisgekomen geldt er maar een woord: EEN DOUCHE, LAUW EN LEKKER LANG.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten