zaterdag 18 juli 2009

Verslag 123ste werknamiddag: zaterdag 18/07/2009

Na de sluitingsdag van11/07/2009 ter ere van de Vlaamse feestdag, vliegen we er weer vollen bak in. En het is nodig want vandaag moet willes nietes alle materiaal mooi gegroepeerd en geklasseerd liggen. En zo geschiedde het. Tegen de klok van vijf werd de laatste hand gelegd aan deze groepering. Dit is ook de inzet tot de finale van het refitten. Vanaf volgende week beginnen we op het toeleggen van het afwerken per groep. Dit wil zeggen dat we overgaan tot de reeds vaak vernoemde tellingen van het materiaal. Wel: het is zover; we staan aan de vooravond van dit onderdeel in ons onderzoek.
De eerste groep die we gaan onderwerpen aan een telling is deze van de borden. Het zullen Romain en Arnout zijn die aan deze opdracht zullen beginnen. Dit betekent ook dat we ons stilaan gaan opmaken van een eerste artikel en beschrijving van dit onderwerp. Doch er zal nog veel opzoekingwerk mee gepaard gaan. Maar dit is nu juist het toffe aan dit werk dat we de resultaten van ons maandenlang refitting-, sorteer- en determineerwerk op papier kunnen vastleggen.
Ook vandaag gaat er een tweede nieuwe fase van wal. Het bestuderen van het materiaal dat is vrijgegeven door het VIOE. Hubert begint met een eerste ruwe digitale inventarisering van het materiaal, zodat we steeds ten allen tijde kunnen terugvallen op dit archief bij eventuele twijfelgevallen. Het is natuurlijk ook voor de eerste maal dat we dit materiaal onder de loep kunnen nemen en dadelijk zijn er reeds opvallende gegevens waarneembaar. Amaai, dat belooft.

Johnny, Hugo en Hubert aan het werk met het materiaal van het VIOE.

Er is reeds een prachtexemplaar bij van een Dragendorff 31, mooi met volledige naamstempel. Tot op heden hadden we van dit type enkel maar een scherf in onze referentieverzameling. Ook nog vermeldenswaardig is de aanwezigheid van een hondenpoot in een dakpanfragment. Dit is dan het 2de exemplaar dat in de collectie voorkomt. Nu, zeldzaam is dit niet, maar het is toch altijd een leuk item.

Afdruk van een hondenpoot, 2de exemplaar binnen de collectie.

Ondertussen is Johnny in alle stilte bezig aan de refitting en natuurlijk met goed resultaat. Hij slaagt er in om nog een individu samen te stellen van het type Holwerda 31a in grijs aardewerk en met rolstempelversiering. Binnen deze groep valt er nog even een doorgedreven refitting door te voeren, want daar zal zeker nog meer resultaat uit komen.

Holwerda 31a, de zoveelste.
Het is inderdaad rond de klok van vijf dat we nog bezoek binnen krijgen van onze begeleider, Patrick Monsieur, met onder de arm een gans dossier van Hofstade geprangd. Inderdaad wij worden goed opgevolgd door onze wetenschappelijke begeleider, en we zijn dan ook maar al te blij wanneer we mogen horen dat we goed werk leveren. Ook hij stemt volledig in met het feit dat het moment is aangebroken om stilaan bepaalde groepen en soorten af te werken en naar buiten te komen met een eerste wetenschappelijke beschrijving van een bepaalde soortgroep. Als hij hoort van onze plannen om met de groep van de borden te beginnen is hij dadelijk akkoord. Eveneens is hij er zich van bewust dat we met het materiaal van het VIOE nog een tijdje zoet en braaf zullen zijn. Hij is wat blij te zien dat dit materiaal vrij veel amforenrestanten bezit.
We worden opgeschrikt door Luc die binnenkomt op zolder. Oei, het is al 18u en we zijn nog niet rond. Dan zullen we nog een kleine werkvergadering houden op een gezellig terrasje in de stad. Er valt inderdaad nog heel wat te bespreken en zeker als Patrick er bij is. Waar gaan we publiceren, wie werkt mee aan de publicatie, wat gaan we publiceren, enz…
Het is dan ook 21u als we het terras verlaten en stulpwaarts keren met een tas gevuld vol werk.
Dus, beste bloglezers, na het schrijven van dit verslagje mogen jullie ervan op aan dat ik zeker mijn bedje nog niet zie. Ik ga nog even beginnen met een strategie uit te zetten van onze werkwijze en registratie.
Wees gerust, ik zal jullie nog veel weten te vertellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten