zondag 5 juli 2009

Vrijdag 03/07/2009: Het VIOE, een zending apart

Het depot van het VIOE, een archeologische tempel.

Waar wij als zoldermotten reeds geruime tijd van op de hoogte waren, maar dit stil hielden om onze medewerkers te verassen, hebben we op vrijdag 03/07/2009 gerealiseerd. We hebben vandaag het materiaal van de site Steenberg dat is opgegraven in 1996 door Mr. Marnix Pieters, medewerker van het VIOE, Vlaams Instituut Voor Onroerend Erfgoed, waar hij fungeert als afdelingshoofd in de afdeling onderzoeksontsluiting en erfgoedbeleving, op uitleenbasis mogen overbrengen naar onze onderzoeksruimte op de zolder van het stadsmuseum ”‘t Gasthuys”. Deze overdracht loopt voor een periode van 2 jaar en kan eventueel verlengd worden. Het is de bedoeling om dit materiaal te integreren in de lopende studie van de site Steenberg. Dit met als einddoel een totaal beeld te krijgen van de site.

Romain bij de ondertekening van het afgiftebewijs en uitleencontract in het bijzijn depotbeheerster Liesbeth Van Camp.

Wat behelst dit materiaal? Dit materiaal is afkomstig van een perceel grenzend aan de gekende site. Het is opgegraven via een noodopgraving in 1996, naar aanleiding van een nieuwbouw. Ik ga hier nog niet verder uitweiden over wat, hoeveel en welk materiaal het gaat. Ik wil wel al kwijt dat het gaat om materiaal dat de site zeker een meerwaarde geeft als wat nu reeds gekend is.


Het materiaal stond klaar verpakt in 3 boxen en klaar om over te brengen.

Doch voor we beginnen met het materiaal open te leggen zal onze vriend Hubert eerst alles volledig op foto vastleggen zodat we een eerste inventarisatiebeeld hebben van de inhoud per box. Dit hebben we ook gedaan met het materiaal Gent, zo hebben we steeds een beginbasis.
Zeker wil ik hier niet nalaten om de mensen van het VIOE te danken voor hun bereidwillige medewerking door het uilenen van het materiaal en voor de gastvrije ontvangst die we mochten genieten bij de overdracht. Hierbij werden we vergast op een kleine rondleiding in het depot.

Depotbeheerster Liesbeth Van Camp bij één van de 3 geopende boxen.

Samen met Hugo en Hubert hebben we het materiaal onmiddellijk overgebracht naar het museum, en ik was wat blij toen alles achter de rug was en veilig opgeborgen staat in het museum.
Dit is weeral het einde van een boeiende dag, maar tevens het begin van een nieuwe episode in onze studie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten