zondag 26 juli 2009

Verslag 124ste werknamiddag: zaterdag 25/07/2009

Vrijdag 24/07/2009 waren Hugo en Romain reeds aanwezig in het museum om al wat voorbereidend werk te doen voor zaterdag. Zoals reeds eerder gezegd, gaan we naar een volgende fase van ons onderzoek, en deze zal zaterdag aanvangen. Dus wou ik goed voorbereid zijn om zaterdag aan de slag te gaan en om niet te veel tijd te verliezen met de opmaak van de nodige fiches en lijsten waren we dus reeds vrijdag aan de slag.
We gaan van start met het volledig afwerken van de eerste groep objecten, namelijk de borden. De bedoeling is om in eerste instantie een correcte telling uit te voeren van het aantal scherven en individuen. Er zijn 3 groepen van scherven: randscherven, buikscherven en voetscherven. Indien een scherf de 3 componenten bevat, wordt er voorrang verleend aan de term randscherf. Het verlijmde materiaal zal ook geteld worden per soort scherf. In een tweede stadium zullen we trachten om de verlijmde objecten te herleiden tot een individu. Dit gebeurt door het berekenen van de diameter en die dan aan te vullen met losse scherven. Zo bekomt men een minimum aan individuen.

Voorbeeld van hoe we te werk zullen gaan voor het berekenen van het minimum aan individuen. Rechts ziet u een opgemaakte tellingslijst.

Naderhand zullen we overgaan tot het determineren per soort van bord. Deze determinatie kan dan gelinkt worden aan reeds eerder uitgevoerde determinaties en tellingen. Natuurlijk zijn we ons bewust dat dit ook niet in een adem zal uitgevoerd worden. De bedoeling is wel om naar buiten te komen met een publicatie over het totaal aantal soort borden die teruggevonden is op de site. Ook zal getracht worden om na te gaan welke functie de borden op de site hadden, gaat het om borden die gebruikt zijn voor rituele doeleinden of gaat het om dagelijks gebruik. Natuurlijk wordt alles uitgevoerd met een kritische kijk op het geheel en wordt de voorkeur gegeven aan de kwantiteit en niet aan de kwaliteit. Dit is zeker een must in een project gericht onderzoek.
Ook voor het opbergen van de niet uitgestalde voorwerpen in het museum zullen we ons handhaven aan een bepaalde regel. Alles zal verpakt worden in degelijk onvergaanbaar materiaal, dit met de nodige registratie. De opberging zal gebeuren in boxen, elke box zal een context vertegenwoordigen. De boxen zullen voorzien zijn van een uniforme registratiefiche waarop men alles zal kunnen afleiden zonder veel materiaal te moeten uitpakken. Hieronder een voorbeeld van zo een ingevulde registratiefiche, gemaakt op één scherf die een context voorstelt.

Voorbeeld van de registratiefiches voor de opbergboxen.

Hier wil ik wel bij vermelden dat de fiches reeds licht zijn gewijzigd met nog meer gegevens.

Wat vertelt zo een registratiefiche? Naam van de groep die het onderzoek uitvoert, de verschillende instanties waar het materiaal ligt opgeslagen, naam van de site en de opgravingdatum, inventarisnummer, context en contextgegevens, aard van het materiaal, of het gewassen is, of het getekend is, of het gepubliceerd is. Zoals jullie kunnen vaststellen zijn we dus inderdaad in een andere fase van het onderzoek beland. Dit is wel een heel belangrijke fase omdat we hier dus overgaan tot werkelijke vaststellingen en conclusies die zullen worden getrokken. De speeltijd is echt voorbij, nu komen meer de boeken op tafel, de verschillende interpretaties en natuurlijk de discussies die onderling zullen gevoerd worden. De homogeniteit van onze groep zal nu zijn waarde tonen. Maar daar ben ik heel gerust in, we zijn een groep met elk zijn eigen specialiteiten die op elkaar zijn afgesteld. Iedereen is nu zeker nodig want de rest van de studie moet ook verder gaan. Het belooft een drukke herfst en winterperiode te worden.
En natuurlijk … terwijl de eerste tellingen aan de gang zijn, kan Johnny het niet nalaten om toch nog vlug een refitting uit zijn mouw te schudden.

Romain bezig met het uitrekenen van de diameter van een bord.

Arnout aan het werk bij de samenstelling van een individu.

Natuurlijk - zoals altijd - wordt het ook nu stilaan de tijd om op te kramen en koelere oorden op te zoeken want het blijft verdomd warm op onze zolder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten