donderdag 3 mei 2007

Middeleeuws aardewerk tussen het Gallo-Romeins schervenmateriaal van de site Steenberg

Reeds geruime tijd geleden werd ik opmerkzaam gemaakt over het feit dat er zich middeleeuws aardewerk tussen het Gallo-Romeins schervenmateriaal zou bevinden. Het gaat hier over een viertal grotere fragmenten van middeleeuwse kruiken of vazen. Hierop hebben wij dit materiaal verwijderd uit het schervenarsenaal. Dit wil zeker niet zeggen dat we geen aandacht gaan schenken aan deze relicten, integendeel, zij zullen bestudeerd en geĆÆnventariseerd worden zoals het ander materiaal. Het gaat hier om kruiken of vazen die zijn vervaardigd uit ruw aardewerk, donker grijs tot bijna zwart van kleur. De voeten zijn met de hand uitgeduwd vertrekkende van uit de onderkant van het centraal gedeelte van de objecten. Het gaat hier om materiaal met een gereduceerde bakking.

Een van de middeleeuwse relicten tussen het
schervenmateriaal van de site Steenberg.

Hoe dit materiaal is terecht gekomen bij het Gallo-Romeins scherven arsenaal blijft een raadsel.
Het is niet ondenkbaar dat deze middeleeuwse restanten zich in een laag bevonden boven op het Gallo-Romeinse materiaal en dat door inwerking van dieren (vb. mollen of woelratten) deze middeleeuwse restanten zijn verzonken tot op de schervenlaag van de tempelsite. Deze theorie kunnen we zeker niet als de echte reden van de aanwezigheid van dit materiaal beschouwen. Dit kan zeker gebeuren met klein schervenmateriaal, maar bij deze restanten bevinden zich nogal grotere stukken waardoor dit kan in twijfel worden getrokken.
Een tweede mogelijkheid kan zijn dat de E.H. De Brouwer in dezelfde periode van de opgravingen materiaal van andere vindplaatsen werd aangeboden en dat dit vermengd is geraakt met het materiaal van de Steenbergsite.
Dat dit materiaal van Hofstade zou afkomstig zijn is zeker niet ondenkbaar. Als men weet dat niet zo ver uit de buurt van de tempelsite in de 9de eeuw de abdij van Meerhem werd opgetrokken waarbij vermoedelijk stenen materiaalresten die van de site afkomstig zijn werden verwerkt. Wetend dat er nog op een andere plaats in Hofstade middeleeuwse scherven zijn aangetroffen behorende tot hetzelfde soort van materiaal, maakt het verder interessant om het onderzoek naar de afkomst van deze scherven blijven verder te zetten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten