zaterdag 19 mei 2007

Verslag 25ste werkdag: zaterdag 19/05/2007

Inderdaad trouwe bloglezers, jullie hebben het goed gemerkt: verleden week er is geen verslag geweest, gewoon omdat er een week niets is gebeurd. Even de zender op andere doeleinden gericht. Maar vandaag zijn we weer van de partij en om 14 uur staan we gepakt en gezakt in het museum. "Gepakt en gezakt" is de juiste uitdrukking want met al ons materiaal is dat elke week telkens weer een kleine verhuis.
Vandaag staan twee nieuwe experimenten op het getouw. Voor het eerst gaan we de binoculair van Walter gebruiken voor het zegelonderzoek op verschillende scherven en Bert gaat een nieuwe manier van fotograferen proberen. In een kleine witte plooibare kamer gaat hij trachten schaduwloze foto’s te maken. Van dit experiment kan ik al zeggen dat dit geslaagd mag genoemd worden. Proficiat Bert voor het prachtige resultaat.

Bert aan de slag met zijn nieuwe
"fotocube", een voltreffer.

Wat het eerste betreft, was het begin zeer lovend. Op enkele scherven hadden we steeds dezelfde kleine diepe gleuf gevonden. Dit kon zeker geen toeval zijn. Onder de binoculair konden we inderdaad vaststellen dat dit een duidelijke reliëfstempel is. Jammer genoeg was de tweede zodanig afgesleten dat we enkel kunnen zien dat hij van hetzelfde type is en mogelijk van dezelfde maker. Het gaat hier om stempels aangebracht in vermoedelijk borden of schalen in grijs aardewerk met gereduceerde bakking. De stempel die nog zichtbaar was, moeten we nu trachten te ontcijferen, maar de gegevens zijn zo duidelijk dat we daar wel zullen in slagen.

Willy en Frederik aan de slag met de binoculair,
even wennen maar de resultaten geven
de nodige voldoening.

De stempels in de terra sigillata daarentegen zijn zo verweerd dat we er vermoedelijk niet zullen in slagen ze te ontcijferen. In één scherf zijn er wel inkrassingen waarneembaar die wellicht nog te ontcijferen zijn. Studie volgt later.
Ondertussen zitten de refitters van dienst ook niet stil, doch dit wil niet zo goed lukken vandaag. Hubert slaagt er wel in om twee maal twee randscherven van een schaal of bord samen te brengen.
Ikzelf begeef me na het onderzoek met de binoculair terug aan mijn trouwe werktafel om te nummeren en te beschrijven.
Een eigenaardig detail: bij de inventarisatie van een fragment tegula valt het na het reinigen op dat de bovenste laag zwart gebakken is en de onderkant volledige rood. Op dit detail zullen we in een latere analyse terugkomen.

Een detail foto van een fragment tegula,
duidelijk zicht op de bakking, mooi profiel.

Zo loopt het weeral tegen 17u30 aan. Beladen met ons materiaal keren we weer richting Hofstade waar Walter nog gauw bij mij thuis de database komt plaatsen voor de verwerking van het materiaal. (Tot hier toe was ik er nog altijd niet in geslaagd.) Er zijn nu nog even problemen voor het invoegen van de foto’s maar dat zal ook wel los lopen als Walter hem daar eens tegen legt, hé Walter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten