donderdag 3 mei 2007

Verslag 23ste werkdag: zaterdag 28/04/2007

Er is altijd wel iemand die doorzet en niet versaagt. Johnny is zeker iemand van dat ras. Door verschillende omstandigheden was onze 23ste werkdag enkel bezet door Johnny, en uitgerekend op dat moment slaagt hij erin om het eerste relict bijna volledig (op een tweetal scherven na) te refitten. Het gaat hier om een kleine urne type Holwerda 31 in grijs aardewerk met nagelversiering aangebracht tussen twee gearceerde banden. Johnny is er zeker van dat hij de overige scherven ook nog zal vinden maar tussen al het schervenmateriaal is dat zeker niet zo eenvoudig.
Niet alleen slaagde hij er in dat urntje te refitten, hij vond ook nog even de tijd om een groot gedeelte van een bord in grijs aardewerk met holle bodem samen te stellen. Hiervan waren er reeds tweemaal twee scherven samengebracht en verlijmd.

Johnny aan het werk met de nauwkeurigheid die we
van hem gewoon zijn. Foto 1 is het bijna complete
urntje type Holwerda 31.

Ondertussen had ik tussen mijn werkzaamheden door de tijd genomen om toch even langs te lopen op de museumzolder, zodat ik toch enkele foto’s kon nemen van dit heugelijk moment.
Ann De Block, de museumconservator, kwam ook even langslopen zodat we even de tijd hadden om de opendeur van 2 juni te bespreken. Hierover nog meer de komende dagen.
In ieder geval, de theorie die door Johnny reeds werd verkondigd, klopt volledig. Het is gemakkelijker werken met de stukken die reeds verlijmd zijn. Voeg daarbij het werk van Hubert die de bakken zo heeft geordend dat alles veel overzichtelijker is. Dit is de manier waarop we tot een volwaardig refittersteam komen. We zijn er zeker van dat er nog meer relicten zullen volgen uit de schervenberg, vooral van die votiefurntjes.
Dan hebben we nog de vondst van 14 dagen geleden waarbij een groot drieledig oor is aangepast aan de scherf van een dolium. Daar het niet evident is om dolia te vinden met aanzettingen van handvaten of oren, lijkt dit ook nog een uitzonderlijke vondst, maar dit item moet eerst nog onderzocht worden door Patrick.
Bij deze verontschuldig ik mij voor deze laattijdige verslaggeving, doch alles verloopt niet altijd zoals een mens dat wil. Maar geen nood, volgende week alle hens aan dek voor onze eerste refitting in de meimaand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten