zondag 16 maart 2008

Verslag 68ste werkdag: zaterdag 15/03/2008

Na de drukke maar zeer leerzame en boeiende lezing van donderdag ll., die trouwens werd bijgewoond door 85 geïnteresseerde deelnemers, en die door prof. Patrick Monsieur op een zeer aangename manier werd gebracht, trokken we deze zaterdagnamiddag terug naar onze zolder.
Samen met Bert, onze andere kompanen Johnny en Hubert waren vandaag niet van de partij, leek het een rustige zaterdagnamiddag te worden.
Hermine en Frederik waren ook van de partij en brachten ons de printer die ze de week daarvoor hadden beloofd, waarvoor onze dank. Door deze familie en hun bereidwilligheid kunnen we echt professioneel van start.
Terwijl Hermine en Frederik de printer installeerden kwam ook Willy ter plaatse, zodat onze bende voor deze namiddag kompleet was. Willy begon dadelijk met de uitbreiding van onze legplanken, en het openleggen van het resterende schervenmateriaal.
Ondertussen heb ik een bezoeker rondgeleid op onze zolder en op de tentoonstelling. Eindelijk kon ik aan de slag gaan en verder werken aan de referentieverzameling. Onze computer toonde dadelijk zijn nut, alles werd direct toegevoegd aan de lijsten zonder eerst notities moeten te nemen, een enorme tijdwinst.
Samen met Willy besloten wij om al het materiaal van de referentieverzameling onder te brengen in opbergdoosjes om vermenging van stukken fiches te vermijden, elke box werd voorzien door een etiket met de nodige gegevens.

Willy aan de slag met de referentieverzameling.

Terwijl we het toch hebben over de referentieverzameling, wil ik hier toch reeds iets van onze resultaten vermelden. We kunnen nu reeds op dit ogenblik vijf nieuwe individuen van drinkbekers Type Holwerda 31a toevoegen aan de reeds bestaande. Dit brengt het volledige totaal momenteel op 36 stuks. Bij het typeren van deze objecten kwamen we vast te stellen dat er een beker nog niet was beschreven of gekend, deze hebben we nu zelf toegevoegd aan de typologie van De Laet, Dus een volledig nieuw gegeven.
Beker Holwerda 31a type 29.
Een nieuw gegeven in de collectie.

Speciaal aan dit type is dat in het midden van het lichaam geen arceerband waarneembaar is, maar een reliëfband is aangebracht, ook ziet men duidelijk de rolstempelversiering. Deze beker is in terra nigra en heeft duidelijk zijn zwart gesmookte kleur behouden tegenover de andere exemplaren. Boven en onder de reliëfband is er een arceerband waarneembaar. Dit type staat op een schuinaflopende standring. Bovenaan is een omgeslagen rand naar buiten toe waarneembaar. Verder hebben we reeds enkele imitaties van terra sigillata, Drag. 27 ontdekt, o.a. een randscherf met aanzet tot het lichaam in terra nigra en twee randscherven in rood Belgisch waar. Dit type van Drag. 27 is het meest voorkomende type in de collectie, en duidt er op dat dit vermoedelijk veel gebruikt werd als offergave. Dit onderwerp zal later nog uitvoerig aanbod komen in de eindbeschrijvingen.
Ook werd er reeds een randscherf in Pompeaans rood aardewerk ontdekt. Dit is maar een greep uit de reeds opgedane bevindingen in de referentieverzameling. Een totaal beeld van de referentieverzameling zal ik later nog uitvoerig mededelen. Doch de verwerking hiervan vraagt heel wat tijd en geduld.

Macro-opname van de Holwerda 31a type 29.

Ondertussen loopt de klok weer naar 18u toe, tijd om de boeken toe te doen en op te stappen.
Het voordeel van vandaag is dat de verwerking van het materiaal nu ter plaatse is gebeurd zodat de aandacht thuis direct op iets anders kan gevestigd worden, want ja, daar wacht ook nog een hele boel ander werk. De voornaamste taak bestaat er nu uit om onze referentiefiches verder uit te breiden. Joepie!!!!!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten