zaterdag 22 maart 2008

Verslag 69ste werkdag: zaterdag 22/03/2008

Bar koud, regen, sneeuw en wind. Men kan geen betere omstandigheden dromen om een aangename werknamiddag op onze zolder door te brengen. Zonder Bert, die ergens in de Alpen ronddoolt, togen wij aan het werk.
De eerste taak bestaat er in om een leger van opbergdozen naar boven te sleuren die samen met onze wekelijkse bagage een serieuze vracht vormt. Eens dit alles naar boven is gezeuld zijn we reeds goed opgewarmd om aan de slag te gaan.
Ik duikel dadelijk in de referentieverzameling zodat die vandaag op punt kan gezet worden, tenminste dat gedeelte dat niet in de tentoonstelling staat.

Een gedeelte van de referentieverzameling netjes in de opberg-
boxen voorzien van een label met de exacte gegevens.

Frederik die ondertussen is binnengekomen, geeft me daarbij een helpende hand. Het komt erop aan dat alle verschillende soorten aardewerk in een aparte opbergbox worden onder gebracht voorzien van een label met de juiste gegevens. Op deze manier voorkomt men dat scherven en labels worden vermengd. Nu kan ook een controle gebeuren om na te gaan dat alle soorten aardewerk op de referentielijst voorkomen. Eens dit gebeurd, kan men beginnen met de aanmaak van de referentiefiches met de nodige tekeningen, foto’s en beschrijvingen bij. Dit is een heel werk maar zal wel een prachtig naslagwerk vormen. We hebben reeds dergelijke fiches opgesteld voor de soorten terra sigillata volgens de typologie van Dragendorff, en voor de bolvormige bekers Holwerda 31a.
Hier wil ik nog vermelden dat de bolvormige beker / urne ons binnengebracht door de Heer Willy Temmerman een exemplaar is dat nog niet was beschreven in de gekende collectie. Het gaat hier om een Holwerda 31a type 474. Opvallend aan dit type is dat er enkel drie arceerbanden voorkomen op de onderkant van het lichaam, en rolstempelversiering over het volledige lichaam. Met zijn hoogte van 7cm is hij het kleinste exemplaar in de collectie. Hij wordt geĆÆnventariseerd onder het nr. HKD/P/0001. Een volledige beschrijving zal men kunnen terug vinden in de referentiefiches van types Holwerda 31a.
Na de koffiepauze duiken Johnny en Hubert in de scherven van versierde terra sigillata. Voortgaande op oude optekeningen van Prof. De Laet trachten zij een reconstructie te maken van een stel fraai versierde scherven. Het gaat hier om een ensemble van scherven die uitvoerig door Prof. De Laet zijn beschreven en getekend en die nu volledig verspreid, rondzwerven in de massa materiaal van gelijke aard.

Johnny en Hubert bestuderen
de tekeningen van Prof. De Laet.

Na een tweetal uren zijn ze er in geslaagd om reeds een aantal stukken bijeen te brengen en laten aan te sluiten. De bedoeling is om deze scherven die samen horen maar niet kunnen verlijmd worden samen te brengen in een opbergbox zodat zij niet meer vermengd kunnen worden met het anderen materiaal.
Ondertussen is het werk bij de referentieverzameling afgelopen en ben ik begonnen met de scherven van de terra sigillata type Drag 27 van het depot Aalst onder te brengen in een opbergbox zodat men kan overgaan tot een eerste telling. Het is de bedoeling om dit in de loop van de komende weken ook te doen met de andere types terra sigillata, maar daarvoor moet en we weer kunnen beschikken over de ganse collectie, dus na de tentoonstelling. Nu alle scherven stilaan soort bij soort geraken kan men ook vaststellen dat het aantal potten met deksel ook veelvuldig voorkomen zodat men kan vaststellen - zoals reeds eerder vermeld - dat deze niet alleen gediend hebben in het dagelijks leven maar misschien ook als offergave. Toch nog even afwachten voor we deze hypothese als waarheid kunnen verkondigen.

Hubert bij de verwerking van het materiaal
onder het waakzaam oog van Johnny.

Raar maar waar, voor het eerst deze winter, terwijl het feitelijk al lente is, wordt het fris op onze zolder en een blik op de klok laat ons besluiten om er vandaag maar het bijltje bij neer te leggen. Met een goed gevoel dalen we af en een laatste blik op de tentoonstelling doet ons verlangen weer stijgen om al dit materiaal terug op onze zolder te hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten