zaterdag 17 mei 2008

Verslag 76ste werkdag: zaterdag 17/05/2008

Als dat geen deugd doet, eindelijk mogen we de Walter weer in ons midden begroeten, na een afwezigheid van een tweetal maanden kan hij de lokroep en de zoldermicrobe niet weerstaan. Even de verhuiszorgen aan de kant en met de omschakeling van de knop terug aan de slag bij de zoldermotten.
Na een overleg tussen Hubert, Johnny en Romain wordt er besloten om het classificatiesysteem van Hubert nog verder uit te breiden en alles in te delen per onderwerp: borden, bekers, wrijfschalen, kruiken, enz…. Dit gaat om een zeer omslachtige taak maar heeft als voordeel dat alles direct per onderwerp ligt en daarbij direct een check up is van zijn reeds bestaande lijst. Hierbij krijgt hij de welgekomen hulp van Walter, die zich dadelijk weer thuis voelt, en wij wat blij dat hij terug is.

Walter en Hubert druk in de weer
bij het groots opgezette classificatiesysteem


Aan het einde van de rit zal dit systeem er als volgt uit zien:

- Alles zal per onderwerp liggen
- In elke plastiekzak zal een foto van het item aanwezig zijn
- Een duidelijk fiche met de nodige gegevens zal bijgevoegd zijn

Dit heeft als voordeel als iemand een artefact wegneemt zal het voor de volgende persoon visueel mogelijk zijn om na te gaan welk item er zich daar bevindt. Terwijl Johnny het nieuwe gerefitte materiaal nummert stort ik mij weer op de inventarisatieverzameling. Ook dit mastodontenwerk loop naar het einde toe. Dit wil zeggen dat alles op lijst en per onderwerp zal staan met de nodige informatie en degelijk verpakt. De algemene fiches worden in een later stadium verwerkt. Plots krijgen we het bezoek van Bart Joos, een collega die met zijn twee schattige dochters onze werkzaamheden komt bekijken, en enkele afspraken maken voor onze verdere samenwerking.

Bart en zijn twee schatten van dochters,
jong geleerd is oud gedaan.

Terwijl we samen in overleg zijn een luide kreet van JOEPIE, Johnny heeft weer toegeslagen. En hoe, een prachtige rifitting van een bord type Holwerda 78a, als ik goed kan tellen is dit het achtste individu dat aan de collectie wordt toegevoegd, waar gaat dit eindigen. We zijn er zeker van dat dit nog niet einde is en er is toch een lolbroek die de nuchtere opmerking maakt “hij mag er al lang mee stoppen want straks hebben we geen scherven meer”. En daar blijft het niet bij hij slaagt er nog in om een tweetal randen van verschillende Holwerda’s 31a toe te voegen aan de reeds bestaande.

Rifitting van het bord Holwerda 78a,
het achtste exemplaar.

En de bijzonderheden blijven uit de lucht vallen, het is een uitzonderlijke dag. Er duikt nog een wandscherf op van een amfoor of kruikamfoor waarvan de binnenzijde vermoedelijk restanten vertoont van hars. Dit werd aangebracht om deze voorwerpen te wapenen en te verstevigen tegen absorptie van de inhoud. Zeker een voorwerp dat in de referentieverzameling zijn plaats krijgt. Plots horen we een luid geknor afkomstig van enkele lege magen, we moeten weeral naar huis, tedju.

Wandscherf met vermoedelijke harsrestanten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten