zaterdag 31 mei 2008

Verslag 79ste werkdag: zaterdag 31/05/2008

Deze laatste dag van de meimaand beloofde een rustige zaterdagnamiddag te worden op onze museumzolder. Na het geweld van onze jonge bezoekers gisteren zweemde er een oase van rust en stilte in de museumgangen. De ideale omstandigheden om volledig geconcentreerd aan de slag te gaan aan ons mastodontenwerk. Hugo zou deze namiddag besteden aan het opbergen van enkele waardevolle en duurzame artefacten, een werkje op zijn maat geschreven. Hubert werkte dapper door aan zijn classificatiesysteem dat langzaam maar zeker vorm begint te krijgen.

Beeld op de verlijmde scherven van kruiken.

Een belangrijke groep dat hier vooral uitspringt zijn deze van het kruikenwaar. Naast de groep van de borden is dit een van de meest omvangrijkste binnen de bestaande collectie. Langs deze weg krijgen we een beeldvorming van het aantal individuen dat we kunnen toevoegen aan de reeds bestaande tellingen. Doch moeten we nu eerst nog alles op typologie brengen, een werkje dat ook nog enige tijd in beslag zal nemen. Wel kunnen we nu al vooropstellen dat de borden, kruiken en drinkbekers type Holwerda 31a de drie grootste groepen zijn van het Belgisch waar. Bij de groep van de terra sigillata is het vooral de groep van drinkbekers Drag. 27, schalen Drag. 36 en Drag. 18/31 die vooral het meest aanwezig zijn. Ook het aantal deksels van verschillende soorten kookpotten is niet gering.

Enkele verlijmde exemplaren van borden (vooral plengschalen).

Ook via de doorgedreven controle die Hubert heeft uitgevoerd bij het opstellen van zijn classificatiesysteem zijn er reeds enkele fouten in de nummering naar boven gekomen. Maar in vergelijking met wat reeds allemaal door onze handen is gegaan zijn deze fouten heel miniem. Tijdens onze koffiepauze (wat een traditie is geworden) wordt er steeds wat gekeuveld over de nog af te leggen weg en stellen we vast dat deze nog heel lang is. Doch mogen we met enige fierheid vaststellen dat dit project een van de meest doorgedreven inventarisatie- en refittingswerken is. Na onze koffiepauze worden onze werken in alle stilte voortgezet en bij de gebruikelijke 17u30 wordt deze rustige en kalme bezinningswerknamiddag afgerond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten