zaterdag 3 mei 2008

Zaterdag 03/05/2008: geen 75ste werkdag, toch een klein wekelijks woordje

Door onvoorziene omstandigheden is onze 75ste werknamiddag niet kunnen doorgaan, wat niet wil zeggen dat ik geen wekelijks woordje tot onze trouwe lezers wil richten. Eerst was nog voorzien om toch aan de slag te gaan maar uiteindelijk is het een zaterdag zonder inventarisatiewerk geworden, en eerlijk gezegd komt dat vreemd voor.
Natuurlijk kan dit eens voorvallen, zoals jullie weten is gans dit inventarisatiewerk het werk van een ploeg enthousiaste amateurarcheologen. Dit ogenblik is misschien eens geschikt om al deze mensen achter dit mastodontenwerk van harte proficiat te wensen met het reeds behaalde resultaat. En om dit praatje toch nog een archeologisch tintje te geven wil ik even een van de opmerkelijkste waarnemingen in het daglicht zetten. Namelijk de sporen en scherven van een uitzonderlijk type amfoor: de Gauloise 13. Dit is een weinig opgemerkt type van regionale amfoor. Zij vertoont veel gelijkenis met de Dressel 20 (olijfolieamfoor). Bolrond lichaam, boogvormig handvat, zware driehoekige rand. Momenteel zijn er twee ateliers bekend, Bourlon en Kamerrijk (Cambrais). Over de inhoud en gebruik tast men nog in het duister.

Voorbeeld van een Dressel 20 opgesteld in het PAM te Velzeke.

Voorbeeld van een Gauloise 13 opgesteld
in het stedelijk museum ’t Gasthuys te Aalst
In latere publicatie komen we zeker meer uitgebreid terug op dit onderwerp. Doch wou ik hier zeker reeds een heel minieme voorbeschouwing geven. Dit enkel om aan te tonen dat dergelijke inventarisatiewerken nuttig en nodig zijn. Het is natuurlijk niet mogelijk om hier elk detail uitgebreid aan bod te laten komen, doch stellen we ons zeker voor doel om in latere publicaties al deze bevindingen uitgebreid te beschrijven en vast te leggen in een groot inventarisatiewerk dat voor iedereen toegankelijk zal zijn. Dus op naar onze 75ste werknamiddag in het museum. Tot volgende week.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten